Beredskap og pasientsikkerhet i Finnmark

Representantskap 16. og 17.november 2024

Det er med stor bekymring at vi ser en systematisk reduksjon av ambulanser i tjeneste og en betydelig mangel på personell innen helseberedskapen. Denne situasjonen har pågått over lengre tid, men har nå nådd et kritisk nivå i flere kommuner, med 2024 som et særlig utfordrende år. Som en konsekvens er både beredskapen og pasientsikkerheten i stor grad svekket.

Ambulanser ute av tjeneste Det har vært vanskelig å få fullstendige tall fra Finnmarkssykehuset, men estimater indikerer at det har vært 232 tilfeller hvor ambulanser har vært ute av tjeneste i løpet av bare to måneder i år. Dette gir et alvorlig signal om hvor omfattende problemet er. Hvis denne trenden fortsetter, vil det årlig være et betydelig antall ambulanser som ikke er tilgjengelige for akuttmedisinske oppdrag, noe som går på bekostning av en forsvarlig helsetjeneste.

Svekket beredskap i Finnmark Flere ambulansestasjoner i Finnmark er organisert slik at de ikke bare betjener sin egen kommune, men også de omkringliggende. Et eksempel på dette er Vadsø ambulansestasjon, som også transporterer pasienter fra Vardø. Når ambulansetjenesten i Vadsø reduseres, rammer dette dermed også Vardø. Finnmarkssykehuset har i noen tilfeller forsøkt å løse dette ved å flytte beredskap fra en annen kommune, som for eksempel Tana, som også har ansvar for flere omkringliggende kommuner som Båtsfjord, Nesseby og Berlevåg. Dette skaper en ond sirkel der nedsatt beredskap i én kommune påvirker flere.

Den samlede effekten av redusert beredskap er at store deler av fylket står i fare for å bli rammet når ambulanser trekkes ut av tjeneste.

Regjeringens krav og utfordringer Finnmarkssykehuset oppfyller per i dag ikke regjeringens krav til trygg ambulanseberedskap, spesielt i områder med lange avstander til sykehus, som er fremhevet i Hurdalsplattformen. I tillegg til den pågående bemanningskrisen, er vi også i en tid med stor internasjonal usikkerhet. En underbemannet ambulansetjeneste vil derfor ikke kunne svare tilstrekkelig dersom en større krise skulle oppstå.

Krav til Finnmarkssykehuset Finnmarkssykehuset har ansvaret for å sikre trygg, stabil og god beredskap i fylket. Det forventes derfor at helseforetaket opprettholder ambulanseberedskapen på et forsvarlig nivå gjennom hele året. Den nåværende situasjonen øker risikoen for pasientene, både i form av dårlig ambulansedekning og et for lavt antall personell til å dekke behovet for akuttmedisinske tjenester.

Vi står midt i en krise som setter pasientsikkerheten i fare, og det kreves umiddelbare tiltak for å sikre at innbyggerne i Finnmark kan få rask og tilstrekkelig helsehjelp når de trenger det.