Innsats i nord og aktivitet i Øst-Finnmark er viktig for regjeringen og for Norge.

Russlands aggressive krigføring i Ukraina har gjort det helt nødvendig å innføre strenge sanksjoner. Dette må vi stå ved så lenge det er nødvendig.

Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen, i tillegg til situasjonen i fiskeriene, får konsekvenser for Norge. Vi ser at folk og næringsliv i Øst-Finnmark er blitt særlig hardt rammet. At folk bor og jobber i Øst-Finnmark er av sikkerhetspolitisk betydning for hele landet. Det ligger mye viktig kompetanse i regionen som vi skal bevare og utvikle. Det er viktig for lokalsamfunnet, og det er viktig for Norge.

Da regjeringen tiltrådte lovet vi å forsterke innsatsen i nord, og i løpet av de siste 3 ½ årene har vi med tydelighet vist en regjering som er til stede og satser i nord. Kraftløftet i Finnmark, Andøya Space og Forsvarsløftet er gode eksempler på det. Vår politikk skal sørge for at statens bidrag gir regionale ringvirkninger.

Vi jobber kontinuerlig med innsatsen i nord og med tiltak som er særskilt viktige for Øst-Finnmark, både i budsjettprosessene og i arbeidet med regjeringens nordområdestrategi:

 o Vi har et etablert samarbeid mellom flere sentrale departementer for å vurdere hvilken innsats fra statens side som er nødvendig. 

o Vi har dialog med regionale og lokale aktører om hvilke mål vi sammen og langsiktig må jobbe mot – for å ivareta lokalsamfunn i Øst-Finnmark der folk kan ha fremtidstro – og der det er livskraftig aktivitet og utvikling. 

o Vi jobber med å få ulike sektorer til å se at deres aktivitet, virkemidler og prioriteringer er nødvendige brikker for å styrke samfunn, næringsliv og beredskap i Øst-Finnmark.

I arbeidet vurderer vi løpende behovet for akutte tiltak for å skape aktivitet. Samtidig må vi tenke langsiktig, og sørge for at vi utnytter potensialet og mulighetene for vekst og utvikling som allerede ligger i Øst-Finnmark. For det er heldigvis et betydelig potensiale i regionen. 

o Vi har jobbet med å styrke og forbedre virkemidler som treffer næringslivet, bevilget ekstraordinære midler og lagt frem flere tiltak for å bidra til bosetting og trygge lokalsamfunn.

I et veldig stramt RNB prioriterer vi nå to viktige grep som samlet vil bidra til et sterkere og mer diversifisert næringsliv i regionen, styrket arbeidsmarked og økt bostedsattraktivitet i nord og særskilt i Øst-Finnmark.

1. Ekstrabevilgning til bedriftsrettede virkemidler i Finnmark (10 mill. kroner): Mange samfunn i Øst-Finnmark har i stor grad vært avhengig av fiskeri og grenseoverskridende handel. Forutsetningene for næringsaktivitet er endret. Det gjør det nødvendig at vi bidrar til at samfunn i Øst-Finnmark får andre bein å stå på. Midler til tiltak for næringslivet i Finnmark er bevilget i flere omganger de siste årene og innsatsen har gitt resultater; vi ser mer gründeraktivitet og flere nye prosjekter i utviklings- og søknadsfasen innenfor flere bransjer. Dette har ført til at de ekstraordinære bevilgningene til Finnmark er brukt opp og vi ønsker å styrke tiltaket så enda flere kan få støtte og vi kan bidra til mer aktivitet i området. 

2.Styrking av ressursforskning i Barentshavet og kystområdene i nord (10 mill. kroner): Regjeringen er opptatt av at vi skal ha idéforsprang i og om nord. Vi vil bygge opp under de naturgitte fortrinnene gjennom økt kunnskap om ressursene i havområdene i nord. For å utnytte ressursgrunnlaget mest mulig, er det behov for mer kunnskap om bestandene og forbedret overvåking. Kvotenedgang på torsk, hyse og sei gir økt behov for å utnytte andre arter. Da trenger vi kunnskap som gir utvikling og nye muligheter. Dette tiltaket er viktig for lokalsamfunnene langs hele kysten og særlig viktig for fiskeriavhengige lokalsamfunn, som det er mange av i Øst-Finnmark. Det er også viktig for Norges suverenitetshevdelse i nord.